R E C E P T Y
Živáňská pečeně v troubě
SUROVINY:
Maso - plecko, libový bůček nebo krkovice (i kombinace)
Uzená slanina nebo uzený bůček
Cibule
Sůl a pepř
Olej
Hořčice plnotučná
Červené víno
Červená paprika
Nové koření a pepř celý, bobkový list
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:
Maso nakládáme 1-2 dny předem. Při přípravě masa a pečení
je nezbytné neustále podlévat, abychom dosáhli vyrovnané
a lahodné chuti pečeně.
Nalejeme si tedy 2dcl červeného a s chutí vypijeme!
Pozn.: Počítejte však s tím, že trochu vína budete potřebovat i na maso.
POSTUP:
Maso očistíme a nakrájíme na plátky 2 až 3 cm široké. Do misky nalijeme červené víno, maso v něm propereme a rozložíme na pracovní desku nebo tác. Pak ho osolíme, opepříme
a pokud chceme dosáhnout ostré pikantní chuti, potřeme ho třeba harisou nebo posypeme pálivým kořením. Maso na závěr potřeme plnotučnou hořčicí, obrátíme na druhou stranu a celé zopakujeme.
Nalejeme si opět 2dcl červeného, zapálíme cigaretu a uděláme si pracovní pauzu.
Uzenou slaninu nebo uzený bůček nakrájíme na cca 0,3 ? 0,5 cm plátky a na talíř si připravíme nakrájenou cibuli na kolečka.
Pak si můžeme opět udělat další nepo-VINOU pauzu.
Do pekáče vlijeme po dně olej, vezmeme plátek masa, na něj vložíme kolečko cibule, překryjeme uzenou slaninu, cibulí a zakryjeme dalším plátkem masa. Postup opakujeme
a vše poskládáme na výšku do řádku. Závěrem celé polijeme 1-2 dcl vína, posypeme červenou paprikou a silněji pokapeme olejem. Vzniklou vrstvu rukama protřeme po povrchu a uhněteme do kompaktního celku. Závěrem ozdobíme bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře. Dopijeme víno, výsledkem se pochlubíme v okolí, nafotíme a horní částí pekáče zakryjeme. Necháme v lednici nejlépe 1-2 dny odležet.
V předem vyhřáté troubě pečeme asi 2 až 2,5 hod. při teplotě 150-180 st.C
až je maso jako dort. Dle potřeby podléváme pečeni vodou a sebe vínem.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, hranolky, bramboráčky, chléb,?
Obloha: rajčata, kyselé okurky, hořčice, tatarka, volské oko, ...
PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ A NEZAPOMENUTELNÝ CHUŤOVÝ ZÁŽUTEK? Bláža