Perun Kuchťa

bude vždy duchem s námi...


R E C E P T Y

 

 

Živáňská pečeně v troubě         

 

SUROVINY:

Maso - plecko, libový bůček nebo krkovice (i kombinace)

Uzená slanina nebo uzený bůček

Cibule

Sůl a pepř

Olej

Hořčice plnotučná

Červené víno

Červená paprika

Nové koření a pepř celý, bobkový list

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:

Maso nakládáme 1-2 dny předem. Při přípravě masa a pečení

je nezbytné neustále podlévat, abychom dosáhli vyrovnané

a lahodné chuti pečeně.

Nalejeme si tedy 2dcl červeného a s chutí vypijeme!

Pozn.: Počítejte však s tím, že trochu vína budete potřebovat i na maso.

 

POSTUP:

Maso očistíme a nakrájíme na plátky 2 až 3 cm široké. Do  misky nalijeme červené víno, maso v něm propereme a rozložíme na pracovní desku nebo tác. Pak ho osolíme, opepříme

a pokud chceme dosáhnout ostré pikantní chuti, potřeme ho třeba harisou nebo posypeme pálivým kořením.  Maso na závěr potřeme plnotučnou hořčicí, obrátíme na druhou stranu a celé zopakujeme.

 

Nalejeme si opět 2dcl červeného, zapálíme cigaretu a uděláme si pracovní pauzu.

Uzenou slaninu nebo uzený bůček  nakrájíme na cca 0,3 ? 0,5 cm plátky a na talíř si připravíme nakrájenou cibuli na kolečka.
Pak si můžeme opět udělat další nepo-VINOU pauzu.

Do pekáče vlijeme po dně olej, vezmeme plátek masa, na něj vložíme kolečko cibule,  překryjeme uzenou slaninu, cibulí a zakryjeme dalším plátkem masa. Postup opakujeme

a vše poskládáme na výšku do řádku. Závěrem celé polijeme 1-2 dcl vína, posypeme červenou paprikou a silněji pokapeme olejem. Vzniklou vrstvu rukama protřeme po povrchu a uhněteme do kompaktního celku. Závěrem ozdobíme bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře. Dopijeme víno, výsledkem se pochlubíme v okolí, nafotíme a horní částí pekáče zakryjeme. Necháme v lednici nejlépe 1-2 dny odležet.

V předem vyhřáté troubě pečeme asi 2 až 2,5 hod. při teplotě 150-180 st.C

až je maso jako dort. Dle potřeby podléváme pečeni vodou a sebe vínem.

 

Příloha: vařené nebo pečené brambory, hranolky, bramboráčky, chléb,?

Obloha: rajčata, kyselé okurky, hořčice, tatarka, volské oko, ...

 

PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ A NEZAPOMENUTELNÝ CHUŤOVÝ ZÁŽUTEK? Bláža

 

CMS systém Správce webu - Reklamní agentura YASHICA